Den største lokalpolitiske saken i Sykkylven etter årtusenskiftet er ikke død. Vi snakker selvsagt om legesenteret og prosessen før og etter at dette ble kommunalt i 2021. Onsdag 4. januar stilte vi seks konkrete spørsmål til ordføreren og de politiske partiene i Sykkylven. I skrivende stund har vi fått tre svar; fra Olav Harald Ulstein (FrP), ordfører Odd Jostein Drotninghaug (Sp), Otto-Magne Strømmegjerde (Ap) og kommunestyregruppa til Høyre. Takk til alle fire for det. Fortsatt venter vi i spenning på Venstre, Sosialistisk Venstreparti og KrF. Kanskje er svar på vei, kanskje ikke.

Vi har fått utrolig mye respons på vårt innlegg fra kjente og ukjente. Tilbakemeldingene har vært udelt positive, og viser at vi stiller betimelige spørsmål. Legetjenestene i Sykkylven er fortsatt i krise, og mange kjenner det bokstavelig talt på kropp og psyke. Dette er den viktigste tjenesten kommunen har ansvaret for. Derfor vårt engasjement. Derfor den enorme responsen. Så er det noen som mener at det får være nok styr, og at man nå må se fremover og «framsnakke» kommunen. Det er ingenting vi heller vil enn å se fremover. Men problemer forsvinner ikke ved at man bare slutter å snakke om dem. Dette er strutsepolitikk. Legetjenestene i Sykkylven er fortsatt i dyp krise. Det er et politisk ansvar. Og igjen: Dette dreier seg ikke om det gode arbeidet som helt sikkert utføres av vikarleger og andre ansatte ved dagens legesenter. Det er ikke det som er saken.

Vi vil knytte noen kommentarer til de svarene vi har fått hittil.

Olav Harald Ulstein gav helt konkrete svar på alle spørsmålene våre. Med basis i hans opplysninger kan vi konkludere med at prosessen rundt legesenteret har påført kommunen, og dermed alle som bor her, svært høye ekstrakostnader. Ulstein knytter også en direkte forbindelse mellom kostnadseksplosjonen ved legesenteret og den omfattende innsparings- og omorganiseringsprosessen kommunen er inne i. Rene ord for pengene. I 2022 kostet legesenteret 24 millioner kroner. Før den kommunale overtakelsen oversteg aldri kommunens utgifter 8 millioner. Avstanden er med andre ord enorm.

Vi opplever at ordfører Odd Jostein Drotninghaug svarer lite konkret på spørsmålene våre. Han peker på at kommunestyret har lyst til å legge saken bak seg, og tenke framover.

Tiltakene så langt har tydeligvis ikke virket.

Ordføreren minner om at Stranda kommune har kommunalt legesenter, og at alle leger der er kommunalt ansatte. Da kan vi for vår del minne om at tre av fastlegene i Sykkylven sa opp sine stillinger den 1. april 2021, tre måneder før Sykkylven kommune tok over legesenteret her. De begynte alle ved Stranda legekontor. Det gjorde også Øystein Hove. De kan altså ikke ha sluttet i Sykkylven fordi legesenteret her ble kommunalt. Flukten over fjellet må med andre ord skyldes andre grunner.

Etter at legesenteret ble kommunalt sommeren 2021, startet rekrutteringen av nye fastleger. Ingen tviler på at innsatsen og viljen var god, og det ble ansatt minst fem nye fastleger. Dessverre sluttet de etter kort tid, og ingen av dem arbeider ved Sykkylven legesenter i dag. Vi har ennå til gode å få en forklaring på denne nye legeflukten. Hvorfor er det så vanskelig å holde på fastleger som tross alt begynner å arbeide ved senteret? Resultatet er uansett nedslående: I dag står rundt 3.800 sykkylvinger uten fastlege.

Drotninghaug viser til andre kommuners problemer med å rekruttere fastleger. I sitt svar til oss er også Sykkylven Høgre inne på det samme. Vi reagerer på denne argumentasjonen, for Sykkylven kommune hadde jo ingen fastlegekrise tidligere. Derfor undrer det oss at man i løpet av få år har skapt en lokal fastlegemangel. Trøsten får være at man på rekordtid har løst vår gode nabokommune Strandas legeproblemer.

En annen ting som undrer oss, er at hverken Drotninghaug eller Sykkylven Høgre er inne på at den utstrakte bruken av vikarer bidrar til kostnadseksplosjonen ved legesenteret. Ordføreren skriver: «Det at vi klarer å få vikarar på plass, og dei gjerne blir her lenge, viser dei føler seg godt ivaretatt på legesenteret.» Kan det ha å gjøre med betalingen de får? Det snakkes om 200.000 kroner i måneden.

Det er på tide å avslutte i denne omgang. Alle de tre svarene vi har fått, bekrefter våre antagelser om at «reformen» og prosessen rundt legesenteret har sporet fullstendig av. Sykkylven Høgre skriver da også: «At ting ikkje har gått slik ein ynskje er openbart.» Og ordføreren: «Mykje kunne sikkert vore gjort annaleis i denne saka.» Det er nok flere enn oss som mener begge disse innrømmelsene er på sin plass, selv om de kommer veldig sent. Politikk handler om å ta ansvar, også for vedtak som har hatt mildt sagt utilsiktede konsekvenser.

Apropos konsekvenser: Vi finner det betimelig å spørre om Sykkylven kommune i det hele tatt evner å gjennomføre risiko- og konsekvensanalyse i saker som er så store og har så avgjørende betydning for innbyggerne, før terningen kastes og irreversible vedtak fattes.

Legesenteret i Sykkylven er ikke bare en kommunalt tjeneste. Det skal være et sted for håp og trygghet for mennesker som har små og store spørsmål rundt eget liv og egen helse. Det er dokumentert at mennesker med fastlege over tid har lever lenger og har bedre helse enn de som ikke har det (dagensmedisin.no 5.10. 2021). Det er viktig å se framover. Men det er også viktig å lære av feil som er gjort.