Vi med diabetes må fortsatt kjempe for rettigheter og midler.

Paradokset er til å ta og føle på: Vi vet at diabetes er en sykdom som følges for dårlig opp. Likevel er diabetessyke blant de utsatte når regjeringen kutter i midler til frivilligheten.

Hvert år siden 1991 har vi markert Verdens diabetesdag 14. november. Målet er å spre kunnskap og bevissthet rundt en sykdom som rammer stadig flere, og som kan føre til alvorlige følgesykdommer som hjerte- og nyresvikt, nedsatt syn og fotsår som krever amputasjon.

De fleste av oss er gode til å følge opp egen sykdom i hverdagen, men dessverre vet vi at altfor mange ikke får den oppfølgingen de trenger i helsetjenestene. Mange får faktisk ikke noe så enkelt som en jevnlig helsekontroll.

Jevnlig helsesjekk kan redde liv

Alle med diabetes har rett på minst én kontroll i året. Det er flere grunner til at mange med diabetes – og spesielt de med diabetes type 2 – ikke får en slik årskontroll. Noen legekontor har ikke rutiner for å kalle inn til årskontroll. Noen fastleger har rett og slett ikke kapasitet, mens andre fastleger ikke har nok kunnskap om diabetes til å gi god oppfølging. En god årskontroll kan redde liv. Derfor er det så viktig at vi fortsetter å jobbe for rett oppfølging hos legen, så det er enklere å oppdage alvorlige sykdomstegn.

Når legene er for travle, er det vi i Diabetesforbundet som avlaster. Lokalt her i Sykkylven og Stranda arrangerer Diabetesforbundet Sykkylven og Stranda både faglige og sosiale treff som er av stor betydning for alle med diabetes. Vi bidrar med kunnskapen som er viktig for å behandle egen diabetes, og vi bidrar med motivasjonen og samhørigheten som trengs for å leve et godt liv med en alvorlig kronisk sykdom.

Vi mister penger vi bruker til å hjelpe

Paradoksalt nok velger regjeringen likevel å kutte i støtten som Diabetesforbundet mottar – slik at vi får mindre å rutte med både lokalt og sentralt. Det setter for eksempel Diabeteslinjen i fare. Diabeteslinjen er en lavterskel gratistilbud som avlaster helsetjenesten, der alle med diabetes kan få hjelp fra sykepleiere og andre kompetente rådgivere på telefon eller nett.

Diabetesforbundet består av frivillige som stiller opp for hverandre daglig. Om det så er med motivasjon gjennom vanskelige tider, informasjon om rettigheter og sykdom, eller opplysning i lokalmiljøet. Det som motiverer oss, er at arbeidet vårt er livsviktig. Det siste vi trenger å høre er at det engasjementet vi har for diabetessaken, ikke er verdt å satse på. Derfor håper vi at du også vil være med å markere den internasjonale diabetesdagen sammen med oss. Du treffer oss på BOS tirsdag 15 november.