Helse- og omsorgstjenestene i kommunal sektor er et hett tema både lokalt og nasjonalt. Da Covid meldte sin ankomst, uttrykte helsepersonell sine bekymringer for hvordan vi skulle klare å stå i en pandemi. Med oppbrettet ermer og et felles mål om å håndtere denne situasjonen så godt som råd, fikk vi til et samarbeid som fungerte godt. Heldigvis ble et lite tettsted som Stranda ikke rammet like hardt som mange andre av «Covid-bølgen».

Men nå er det en annen bølge på veg, som helsevesenet allerede merker godt - eldrebølgen! Selv om vi fortsatt går med oppbrettede ermer, er min bekymring at denne bølgen er for stor til å holde hodet over vannet. For denne bølgen har kommet for å bli.

Det er behov for økt grunnbemanning i våre helsetjenester. Ikke bare for å nå rundt og følge opp alle våre innbyggere som trenger hjelp, men også for å ha tid til å holde oss faglig oppdaterte og kvalitetssikre tjenestene. Det er behov for tilstrekkelig fagkompetanse for å kunne utføre jobben vår med god kvalitet. Det må være rom for å gi studenter og læringer en lærerik og god praksis[1]opplevelse hvis vi ønsker å rekruttere fagkompetanse til vår kommune. Det er behov for tilstrekkelig og fungerende medisinsk utstyr for å utføre kliniske undersøkelser. Det er behov for satsing på ledelse for å oppnå en godt organisert og velfungerende helse- og omsorgstjeneste. Hva skjer når alt dette ikke er på plass? Jo, kvaliteten går ned. Innbyggerne får et dårligere tilbud og kommunen kan både miste arbeidskraft og viktig fagkompetanse.

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg elsker jobben min som sykepleier og jeg er stolt av yrkesvalget mitt. Å kunne hjelpe mennesker i vanskelige og sårbare situasjoner er noe av det mest givende for oss som jobber i helsevesenet. Takknemligheten hos de vi hjelper har stor betydning for at vi står i denne jobben. Men i en allerede tidspresset og travel arbeidshverdag går luften ut av helsepersonell også. Klapp på skuldra er ikke nok når vi går på akkord med egne verdier og fagligheten vår. For stor belastning over lang tid går utover egen helse. Det gjøres så godt det kan med de ressursene Stranda kommune allerede har. Målet bør da være at innbyggerne i alle alder har en opplevelse av trygghet og ivaretakelse ved å bo og bosette seg i Stranda kommune.

Det er ikke til å legge skjul på at Stranda kommune, med vakre fjord og fjell, er et krevende geografisk område å drifte. Sammenslåing og effektivisering av kommunale tjenester har ført til et mye bredere og større ansvarsområde for enkelte tjenester. Dette kan både ha positive og negative sider. En kan få til mye med å plassere riktig kompetanse på riktig sted, ha god nok grunnbemanning, konkurransedyktig lønn og gode arbeidsvilkår. Men dette koster penger! Vil du som politiker i kommende kommunestyre, bevilge nok penger til å beholde og rekruttere sykepleiere og annet helsepersonell?